Omdat er zoveel vragen zijn rond het nieuwe ITIL certificatie schema en de eventuele overgangsmodaliteiten, lichten we graag even toe wat er tot nu toe bekend is over de nieuwe ITIL 4 certificering.

Onderaan dit certificeringsschema hebben we, zoals gebruikelijk, de ITIL Foundation. Deze zal hetzelfde formaat hebben als in de ITIL v3 (40 meerkeuzevragen in een 1 uur durend examen). Zodra de Foundation certificering beschikbaar is, bieden wij, naast onze open klassikale ITIL opleiding, geaccrediteerde ITIL 4 Foundation e-learning aan op onze portal. Er zal geen bridging zijn voor het Foundation niveau.

ITIL 4 certificering

De meest ingrijpende veranderingen bevinden zich in het midden van het nieuwe ITIL 4 certificering schema. In plaats van de “intermediates” uit ITIL v3, zijn er nu “modules” gegroepeerd in twee “stromen”: de ITIL Managing Professional (MP) en de ITIL Strategic Leader (SL). U kunt de modules beschouwen als de Intermediate certificaten in het vorige ITIL v3 certificatieschema. Elke “stroom” bestaat uit meerdere modules. Om een ITIL Managing Professional te worden, heeft u de drie Specialist modules en de Strategist module nodig.

  • ITIL Specialist Create, Deliver and Support
  • ITIL Specialist Drive Stakeholder Value
  • ITIL Specialist High Velocity IT
  • ITIL Strategist Direct, Plan & Improve

Voor de ITIL Strategic Leader zijn er twee modules voorzien, waarvan de eerste dezelfde is als die voor de Managing Professional:

  • ITIL Strategist Direct, Plan & Improve
  • ITIL Specialist Digital & IT Strategy

Beide stromen zijn nodig om in aanmerking te komen voor de ITIL Master certificering. In vergelijking met de ITIL v3 bevinden de ITIL Managing Professional en de ITIM Strategic Leader zich op hetzelfde niveau als de ITIL Expert. Deze certificeringen zullen in de tweede helft van 2019 beschikbaar zijn.

Overgangsmogelijkheden

Heeft u al een ITIL Expert certificaat op zak of bent u momenteel bezig met het verzamelen van credits met het oog op een ITIL Expert certificering in ITIL v3. Geen paniek! Er komt een Managing Professional Transition-certificaat voor ITIL-experts en voor degenen die al 17 credits hebben verdiend in het ITIL v3-traject. Dit overgangscertificaat maakt van u een ITIL Managing Professional. Iw investeringen in bestaande ITIL certificeringen gaan dus niet verloren! Doe vooral verder met uw traject.
Zodra het cursusmateriaal voor het publiek toegankelijk is, stelt 2Grips het beschikbaar. Wij houden u op de hoogte!